J-M Sélèque

Příjmení Sélèque pochází z polského příjmení Szeleczki, kteří se usídlili v Champagne po první světové válce. I když je na vinařství teprve od roku 2008, změny, které udělal, jsou opravdu velké. Od roku 2011 obdělává vinice v režimu BIO.  Jeho cesta je silně ovlivněná filosofií jeho blízkých přátel, kteří patří k vlně prvních vinařů „reformistů“. Jean-Marc má raději pomalejší a jemnější fermentaci, která je podle něj klíčem k pestré chuti a textuře. Pracuje s přírodními kvasinkami a spontánním kvašením. Vína také nechává mnohem déle zrát na kalech a je mnohem obezřetnější při čiření a filtraci. Všechny tyto údaje uvádí na zadní vinětě jednotlivých cuvée. Změnil se i výběr a použití sudů. Klasické sudy o objemu 225 litrů začal sice pro fermentaci používat jeho otec už v roce 2004, Jean-Marc je ale doplnil sudy velkými. „Osobně bych se v ideálním případě chtěl dostat na vinifikaci pouze v dubových sudech.“

2 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem