Furmint 2021
István v roce 2015 vysadil 3 různé klony Furmintu. Toto víno je kombinací právě všech tří. Sběr probíhá ve třech vlnách – v různých stádiích zralosti. Následuje přímé lisování celých hroznů a poté šťáva putuje do hliněných amfor, ve kterých spontánně kvasí a zraje na kalech 9 měsíců.
Kategorie: | Vína |
---|---|
Typ: | Bílé |
Původ: | Maďarsko |
Podoblast: | Balaton |
Alkohol: | 12% |
Objem: | 0,75 l |
Ročník: | 2021 |
Popis produktu není dostupný
Maďarské progresivní biodynamické vinařství, které v roce 2011 založil István Bencze. Tento mladý a nečekaně i trochu plachý chlapík původně pracoval jako ajťák, načež propadnul vášní naturálních vín. Od začátku preferoval spíše nízkozásahový přístup a organickou produkci, načež v roce 2014 posunul celou filozofii výroby směrem k biodynamice (dnes drží certifikaci Demeter). Od roku 2017 po návštěvě několika legend naturálního vinařství v rakouském Štýrsku se rozhodl nepřidávat síru do žádných z jeho vín, čímž se řídí dodnes. Na přibližně 20 ha starých i nově vysazených vinic klade důraz na lokální typické odrůdy (Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű, Kékfrankos), rád experimentuje s nově vyšlechtěnými či cizími odrůdami a taky miluje svoje vinohrady evropských klasik jako Pinot Noir nebo Riesling. Co se zpracování týče, jeho vína nejsou čiřena, filtrována a ani sířena. Většina vín si prošla alespoň krátkou macerací na slupkách a zrála v různých hliněných amforách, červená pak i v dubových sudech.